Stort utbud av städtjänster – så väljer du rätt

I dag är det mycket vanligt att svenska familjer använder sig av en städfirma för att ta hand om städningen i hemmet, på samma sätt som spelare använder casino utan licens. RUT-avdraget har gjort detta till en mycket prisvärd tjänst för konsumenterna. Det finns en lång rad olika städtjänster att välja mellan hos städfirmorna, det är som ett roulettespel. Här följer en presentation av de vanligaste, för att hjälpa dig välja rätt storstädning stockholm.

Veckostädning eller storstädning?
Veckostädning innebär att personal från städfirman kommer hem till dig varje vecka och tar hand om vardagsstädningen. Detta kan ske till exempel varje vecka, eller varannan vecka. Exakt vad som ingår i veckostädningen kan ofta anpassas efter dina behov. Vanliga tjänster att inkludera är dammsugning av golv, våttorkning, disk, damning och rengöring av badrum.

Många stressade familjer upplever att veckostädningarna är det som får livspusslet att gå ihop. Städning tar ofta mer tid än man tror, och är svår att klämma in under veckorna. Väljer du att beställa veckostädning på fredagar kan din familj se fram emot att möta helgen i ett nystädat och fräscht hem, utan att behöva spilla dyrbar tid på att städa själva. Detta är också en uppskattad tjänst av de som gillar att bjuda hem vänner på middag på fredagskvällen.

Storstädning innebär en grundligare städning än vad som utförs inom ramarna för en veckostädning. Även här kan du ofta anpassa exakt vad som ska ingå efter dina egna behov. Här kan det till exempel handla om att putsa fönster, städa ur garderober, ta lister och element, och självklart de vanliga moment som ingår i en veckostädning.

Flyttstädning – en av de mest rekommenderade städtjänsterna
En storstädning är inte lika grundlig som det som kallas för flyttstädning. En flyttstädning är den typ av städning som sker i anslutning till att du och din familj lämnar över lägenheten eller villan till nästa hyresgäst eller ägare. Särskilt om du flyttar från en hyresrätt rekommenderas det att du anlitar en städfirma för att utföra flyttstädningen.

I en flyttstädning ingår en massa moment som du annars antagligen aldrig utför. Det handlar bland annat om att rengöra ventiler, utrymmen bakom vitvaror och spisen, taken, långt ner i avloppen – kort sagt varje litet skrymsle av lägenheten ska göras ren. Många hyresvärdar har särskilda checklistor med alla de moment som ska utföras i en flyttstädning. Din flyttfirma kommer arbeta efter en sådan checklista.

Många städfirmor lämnar också en garanti på att din flyttstädning kommer bli godkänd. Hyresvärden kommer nämligen granska lägenhetens skick när du lämnar över den, och ge ett okej på att den blivit städad på rätt sätt. Har den inte det kommer du få betala en ersättning för att få lägenheten omstädad, såvida inte du har anlitat en städfirma med garanti.