Slipa golv på egen hand

Att ta in en professionell golvslipare kan bli rätt dyrt, om du inte vunnit på casino och fått utländska spelfördelar, men i vissa fall kan det vara värt det om det exempelvis gäller en större golvyta eller om golvet är gammalt och därför bör behandlas med försiktighet. Men i övrigt är golvslipning något de flesta kan utföra på egen hand så länge som de har en bra golvslip, men det kanske också vara värt att titta på rotavdrag golvläggning stockholm. Om du har tänkt att slipa ditt trägolv inom en snar framtid kan den här artikeln vara för dig. I följande text får du några riktlinjer kring hur du kan tänka för att slipa ditt trägolv på egen hand.

Välj rätt golvslip
Det första steget mot att slipa golvet är att ha rätt sorts utrustning. Det viktigaste är att du har en bra golvslip. Det finns flera olika sorters golvslipar att välja bland och om du är nybörjare ska du välja en enklare golvslip. Golvslipen ska komma med olika slippapper för att du ska kunna anpassa slipningen. Läs på hur din golvslip fungerar innan du sätter igång.

Förutom att du behöver införskaffa en golvslip om du inte redan har det behöver du också köpa ett lack eller olja för att du ska kunna avsluta med att behandla golvet och få det hållas fräscht efter att det är nyslipat. Vill du använda olja är det viktigt att du läser på om olika oljor då olika träslag behöver olika oljor. Dessutom kan de ha olika effekt, till exempel göra träet något mörkare om du vill ha ett mörkare trägolv.

Förbered rummet
Sedan behöver du ta bort möbler som står på golvet och sätta skyddsplast över den inredning du är rädd om. För att minska risken att dammet ska läcka ut i resten av hemmet kan du tejpa springor och komma ihåg att stänga dörren efter dig när du ska slipa.

Börja försiktigt
När är redo att börja slipa golvet ska du tänka på att det tar ett par timmar för att uppnå det resultat du vill ha. Det är särskilt viktigt att du tar det försiktigt i början för att du ska lära känna maskinen och inte ta i för mycket eftersom det kan resultera i att golvet får spår av slipen vilket du vill undvika.

För att få ett lyckat resultat ska du följa träplankornas längd när det slipar. Om trägolvet består av mönster om du till exempel har fiskbensparkett ska du istället följa mönstret. På så sätt får du ett jämnt resultat.

Byt slippapper
När du har fått bort lacken är det dags att byta slippapper. Då kan du använda ett finare slippapper för att jämna ut ytan ytterligare och putsa upp golvet.